Fråga oss

Vi svarar på dina frågor och skriver artiklar
inom kost och nutrition med inriktning Fitness/Styrka.

Vill du ställa en fråga?
Skicka ett email till info@energikakan.se.
Vi publicerar din fråga här med ditt förnamn angivet – om du inte skrivit i ditt email att du inte önskar medverka.


DOPINGKLASSADE ÄMNEN
Det är inte helt ovanligt att vi får samtal eller email, där konsumenter är oroade för dopingklassade ämnen i kosttillskott.
Läs vad som gäller Vitargo´s produktsortiment:

Risk för dopingklassade ämnen?


NOVEMBERKÅSAN

Hej, jag tänkte skriva och berätta lite om hur bra det funkade med Vitargo under
Kåsan. Det var ingen av dom som servade mig som använt Vitargo själva under en lång
tävling.
Dom var helt imponerade att inte jag tog slut när jag åt så lite mat under
tävlings dygnet. Två dagar före drack jag Vitargo Carboloader och en Vitargo+Electrolyte före start.

Jag startade 09.30 och gick i mål ca 14.00 på dagsetappen då åt jag två
Vitargo Endurance bars och två Vitargo Protein bars och drack Vitargo+Electrolyt.

Mellan dag och natt var det ca tre timmars uppehåll då åt jag spaghetti och
köttfärssås. Det var det enda vanliga mat jag åt från 07,00 på lördag till
målgång 05.27 på söndag morgon.
Nattetappen startade för min del 17.30 och efter tolv timmar gick jag i mål.

På natten åt jag en Vitargo bar per sträcka och körde med elektrolyt tills det var
ca tre timmar kvar då gick jag över på Vitargo Professional.

Jag åt nog ca femton Vitargo bars och drack ca nio liter Vitargo +electrolyte sportdryck + ca två och en
halv liter Vitargo Professional under tävlingen.

Det funkade perfekt och jag var inte orkeslös en enda gång.

Vitargo hade en stor del i att jag tog mig i mål. För det var tufft, endast
25st kom i mål av ca 150st startande.

 

Med vänlig hälsning

Torbjörn L, Enduro Sweden


KOMMA I FORM EFTER TRÄNINGSUPPEHÅLL

Hej!

Jag är en kille (28 år) som tidigare har tränat hårt och då diverse konditionsidrotter. Får 4-5 år sen slutade jag med allt och har märkt att min kropp fullständigt har säckat ihop och jag har gått upp ca 40 kg. Jag har nu börjat träna på gym sen 4 veckor tillbaka och känner redan att jag mår bättre och jag tränar seriöst 4 ggr i veckan. När jag tränar kör jag först 10 min löpband, 45 min styrketräning och avslutar med 30-50 min crosstrainer. Jag kör tre veckor hårt varvat med en vecka lugn träning. Jag har fått detta upplägg av en personlig tränare och är nöjd med det.

Målet med min träning är givetvis att gå ner i vikt samt att få en stark vältränad kropp. Vad min slutvikt kommer att hamna på finner jag ointressant då målet är att träna bort fettet och bara ha muskler kvar.

Jag vill ha en återhämtningsdryck efter träning och funderade då på Vitargo Gainers Gold (Vitargo POST). Är det korrekt dryck för mig efter träning? Eller passar den inte överviktiga?

Jag kollade också på Vitargo+Creatine innan träning och då är det samma fråga. Är det korrekt dryck för mig före träning? Eller passar den inte överviktiga? På innehållsförteckningen står det att man ska dricka en ½ portion innan träning och en ½ portion efter träning, men många gånger har du skrivit att man ska dricka det innan träning. Vad gäller?

Eller föreslår du något annat än ovanstående?

Hej där,

Både Vitargo Gainers Gold (Vitargo POST) och Vitargo +Creatine är produkter som överviktiga kan använda men de innehåller en del energi så om huvudmålet är att tappa kroppsfett bör du justera ditt övriga kaloriintag så att du får plats för dessa produkter inom din ”kaloribudget” (den mängd energi som du kan inta och ändå gå ner i lagom takt med dina nuvarande aktivitetsvanor).

Gainers Gold eller Vitargo POST är en bra produkt att ta efter ditt träningspass (ger dig bättre möjligheter att återhämta dig och bli redo för nästa pass) och om du väljer att göra det så bör du justera övriga måltider så att ditt totala kaloriintag är lagom högt/lågt för att du ska gå ner i önskad takt.

Samma sak gäller för Vitargo +Creatine. Om du dricker Vitargo +Creatine finns det ingen anledning att dricka Vitargo Carboloader också. Då är en Vitargo Performance bar eller Vitargo Protein bar ett bättre mellanmål. Gällande timing för doseringen av Vitargo +Creatine så spelar det ingen större roll om du dricker allt innan ditt pass eller delar upp ditt in tag i hälften före och hälften efter ditt pass. Kreatin i sig har ingen akut effekt utan dess verkan beror av hur mycket kreatin du har lagrat i din kropp men genom att dricka Vitargo +Creatine innan ditt pass så är du säkerligen piggare och mer redo att prestera bra. Fördelarna med att dricka hälften efter träningen är att kreatin kan ha en positiv påverkan på återhämtningen. Därför är ingen av doseringsalternativen fel men personligen föredrar jag att dricka hela portionen innan träningen.

De produkter som nämnts här: Vitargo +Creatine, Vitargo Gainers Gold samt Vitargo Protein bar och Vitargo Performance bar är de produkter i vårt sortiment som passar dina mål bäst. Men glöm inte att en välbalanserad daglig kost är basen till framgång!

Lycka till!

Hälsningar

Energikakan AB/Vitargo


Hur mycket av sportdryckskolhydraten Vitargo ska jag ta efter träning?

Det finns ett flertal olika faktorer som påverkar kroppens förmåga att lagra in kolhydrater vilket innebär att på kort tid sällan större mängder (över 100 gram) Vitargo efter träning. Mängden bör främst anpassas till hur hårt du har tränat, vad du har tränat, din kroppsvolym, när du tänkt äta nästa lagade mål och när du tänker träna nästa pass. Ju hårdare du har tränat och ju snarare du tänker träna igen desto viktigare är det att fylla på med snabba kolhydrater och det finns inga kolhydrater som tas upp lika snabbt och fyller dina glykogendepåer lika effektivt som sportdryckskolhydraten Vitargo.


Intag av kolhydrater motverkar dessutom muskelnedbrytning.
Man har i studier sett att återhämtningsmålet direkt efter träning bör tillföra ca 1,2 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt. Denna mängd erhåller en snabb glykogeninlagring samt även en blodsockerhöjning som ändrar den kroppsliga miljön till en uppbyggande(anabol) miljö. Utöver kolhydraterna bör även en liten mängd protein(10-20g) tillföras, för att bli byggmaterial till muskelreparation/uppbyggnad. Det är bra om detta mål består av en dryck – den är mindre mättande och det är viktigt att en riktig måltid äts så snabbt så möjligt efter träningen.


Hur har jag störst nytta av produkten Vitargo +Creatine när jag styrketränar?
Glukosbaserade kolhydrater hjälper kreatinet att transporteras in i cellen. Ju snabbare upptaget av dessa kolhydrater är desto effektivare blir upptaget av kreatin i cellen.
Detta gör Vitargo till marknadens bästa komplement till kreatin.
Det finns många olika kreatinvarianter men ingen som man med forskning kunnat visa vara effektivare än monohydrat. Därför är det 100 % kreatin monohydrat (CreaPure) i Vitargo +Creatine.
Det pratas ofta om laddning i samband med kreatin och detta påskyndar tiden till dess att cellens kreatinnivåer är höga. Laddning är inte något nödvändigt för att få effekt av kreatinet men kan förbättra kreatinets effekt i början av användandet. Trots detta kommer det i slutändan att vara mer kostnadseffektivt att använda Vitargo +Creatine vid de tidpunkter där behovet är som störst. Dessa tidpunkter är före träningen för att förbättra prestationsförmågan, och efter träningen både för att fylla cellens nivåer med kreatin, förbättra återhämtningsförmågan och återfylla glykogenet i skelettmuskulaturen.
Under vilodagar är mitt råd att inta rent kreatin monohydrat utan kolhydrater, dels för att upptaget är sämre i vila och dels för att kolhydratsbehovet är lägre i vila än under muskelarbete. Det kan ändå vara klokt att inta kreatin under vilodagar för att hålla cellens kreatin-nivåer höga och behålla goda förutsättningar för en god prestation vid nästa träningspass.


Mina muskler blir större och hårdare om jag dricker Vitargo innan styrketräning, varför då?
Muskulaturen består till största delen av vätska, ju mer vätska som befinner sig inuti muskelcellerna desto större är muskeln vid detta tillfälle. Vid intag av Vitargo kommer glukos (kolhydrater) att transporteras in i muskelcellerna och när detta sker kommer vatten att följa med. Detta medför att muskeln ökar i volym och att mer energi nu finns lagrad inuti muskelcellerna (vilket gynnar prestationsförmågan).


Vilka tillskott för styrketränande rekommenderas tillsammans med Vitargo?
30-60 minuter innan träning rekommenderas Vitargo +Creatine tillsammans med Beta-alanin eller Pure Vitargo tillsammans med en kolhydratfri pre-workoutdrink med t.ex. BCAA grenade aminosyror (BCAA Race) och kreatin om extra pump önskas. Direkt innan träning och under träning rekommenderas Vitargo tillsammans med fria essentiella aminosyror (eller eventuellt BCAA). Efter träningen är Vitargo Gainers Gold eller Vitargo POST (tillsammans med kreatinet) ett mycket bra alternativ.
Som mellanmål och innan sänggående kan mjölkbaserade (kasein) proteindrycker vara ett bra alternativ.


Vitargo är ju kolhydrater, blir man inte fet av sådana?
Kolhydrater ger precis som fett, protein och alkohol energi och ett överskott av energi (större intag än vad som förbrukas) gör att man går upp i vikt (lagrar fett eller till viss del även muskler). Faktum är att kolhydrater endast i yttersta undantagsfall lagras som fett. Det fett vi äter har kroppen betydligt lättare att lagra som kroppsfett än kolhydrater. Den energi som lagras som fett är framförallt fett som vi äter.

Ät som du tränar:
Stillasittande person – 70kg : 280-350g kolhydrater / dag
1 tim träning/dag – 70kg: 350-490 g kolhydrater / dag
1-3 tim träning/dag- 70kg: 490-700 g kolhydrater / dag
> 3 tim träning/dag- 70kg: > 700 g kolhydrater / dag
ref kolhydrattabell: Glid Magazine 2008-1, 52-53


Kan jag inte äta mer protein istället?
Det är fullt möjligt men knappast gynnsamt för prestationen. Kroppen behöver ATP (energi) snabbt under träning och kolhydrater levererar denna energi (ATP) till muskulaturen mycket snabbare än protein kan.


Om jag äter onyttiga livsmedel, som bakelser, mazariner eller pizza, hur lång tid tar det att förbränna detta?
Komplex fråga, i tidningen Cykla (Cykla 3-2008, sid 16) har de försökt reda ut detta på ett underhållande sätt. Sammanfattningsvis kan man säga att ju mer vältränad man är, desto mer kalorier(energi) gör man av med vid samma ansträngningsgrad. En elitcyklist kan med träning trimma sin motor(syreupptagningsförmåga) till 6L, en glad motionär kan ligga på värden runt 3L. Om båda kör på 70% av maxpuls – bränner ”snabbcyklisten” med dubbelt så stor motor dubbelt så många kalorier/timme som ”lagomcyklisten”. En pizza som innehåller ca 1250 kalorier förbränner snabbcyklisten på ca ”90 min-inte-alls-så-jobbig-cykling” medan lagomcyklisten får köra ca ”2½ timme-skönt-jobbig-cykling. Är man en helt otränad person, krävs ”6-timmars-jättejobbig-cykling” för att bränna lika många kalorier.


Hur kan Vitargo användas i samband med styrketräning?
Vitargo kan vara lämpligt att inta både före, under och efter muskelarbete.
Före träning kan det vara lämpligt att inta Vitargo för att vara säker på att du har tillräckligt med kolhydrater tillgängligt för att prestera optimalt på gymmet.
Det finns mycket som talar för att ett intag av Vitargo precis innan och under ditt träningspass kan ge fördelar. Dels så kommer muskelglykogen att sparas och dels verkar intaget anti-katabolt på skelettmuskulatur (Vitargo hämmar muskelnedbrytning).
Efter träning intas Vitargo främst för att snabbt och effektivt fylla på dina muskelglykogendepåer (du förbrukar dessa under muskelarbete). Vitargo återfyller dina muskelglykogendepåer snabbare än övriga kolhydratalternativ på marknaden.

Vi rekommenderar Vitargo+Creatine för dig som vill bygga massa effektivt.
Läs mer om detta här:

Vitargo +CreatineSTAGNATION I STYRKEUTVECKLINGEN;

Hej Vitargo!
Jag har styrketränat i ca 3 år och nu har min utveckling börjat stangera rejält känns det som. Så jag tänker ge Vitargo en chans!

Jag är 25 år, väger 87kg på 184 cm, kör rätt tunga pass på ca 1-1.5 timma 3-4a ggr/veckan, normalt med hull (typ 15-20%). Jag har tidigare alltid varit (lite) varsam med kolhydrater och ätit desto mer protein, kanske är det som är felet..

Äter ungefär så här: Frukosten är oftast EAA+havregrynsgröt+mjölk+ägg, mellanmål blir kaseinprotein med typ smörgås/frukt, kvällsmat fil+müsli eller gröt och innan läggdags en shake med kaseinprotein igen. Lunch och middag är vanlig hemmalagad husmanskost.

Jag har nyss börjat med Vitargo och har detta upplägg:
Jag tar en portion Vitargo Pure och även EAA innan träning. Efter träningen gör jag en egen gainer med Vitargo Pure som jag blandar med vassleprotein och ibland även EAA. Försöker fixa mat och äta inom en timma efter träningen.

Gainern blir att smaka rätt ok, men min pre-workout drink är inget man njuter av som du kanske förstår..

Frågan är alltså;

Är funlight okey att blanda i drinken med tanke på vad du skrivit tidigare:
Citat:

– ”Tänk på att inte tillföra SOCKERLIKA kolhydrater i Vitargo®-drinkar. Sockerlika kolhydrater passerar långsamt genom magsäcken och din återhämtning blir inte lika effektiv. Att blanda Vitargo med andra kolhydratpulver förstör därmed effekten från Vitargo.”

Vad menas med ”sockerlika kolhydrater”?

Är det sötningsmedel typ sukralos/aspartam?

Tycker du att man bör ta EAA efter träningen också?

Ge gärna exempel på bra produkter att smaksätta Vitargo Pure med!

Även andra synpunkter/tips på min kost uppskattas! Jag vill natruligtvis inte lägga på mig onödigt mycke fett!

Tack på förhand! (sorry för att det blev ett långt brev..)

Mvh Rickard

SVAR:
Hej Rikard!

Kul att du har upptäckt fördelarna med Vitargo! Protein är precis som du säger nödvändigt för att bygga muskler men tänk på att det är kolhydraterna som levererar energi till musklerna på mest effektivt sätt.

 

Nu till dina frågor:

FunLight kommer inte att ha någon relevant påverkan på upptaget av Vitargo. Därmed är det ok att blanda i FunLight om du föredrar det.

”Sockerlika kolhydrater” är en lite dum benämning men med det menas att man inte skall blanda Vitargo med andra kolhydrater. Du försämrar Vitargos egenskaper om du blandar Vitargo med socker, maltodextrin eller någon annan kolhydratkälla.

Sötningsmedel ger inte denna påverkan och därmed är det ok att blanda sötningsmedel med Vitargo. Varken aspartam eller sukralos påverkar Vitargo negativt.

Det kan finnas fördelar med EAA även efter träningen. Dock är det framförallt innan träning som man kan se fördelar av EAA-intag. Jag föredrar följande: EAA innan träningen och Vitargo Gainers Gold (Vitargo POST) direkt efter träningen.

Vill du ha en smaksatt Vitargo så kan jag rekommendera Vitargo Carboloader. Det är smaksatt Vitargo Pure som blivit sötad med sötningsmedel. Vitargo Carboloader har alltså samma egenskaper som Vitargo Pure (den enda skillnaden är alltså smaken).

 

Hoppas att du känner att du fått svar på dina frågor,

Hälsningar
Energikakan AB

Hallå!
Jag heter David och är 17 år. Jag har hållt på med innebandy så länge jag kan minnas men nu är det bara styrketräning och byggning som gäller för mig då mina knän inte håller. Jag har tränat bra sedan december 2008/januari 2009, men nu ska jag satsa stenhårt i ett år och fortsätta efter det. Jag kommer förmodligen spela fotboll konstant under detta år också.
Jag gymmar sex-sju gånger i veckan och mår bra av det – tycker du att jag bör vila mer? Jag känner mig inte utbränd eller sliten.

Det är som du förstår jättelätt att gå vilse i denna enorma kosttillskottsdjungel och jag har några frågor jag hoppas att du kan besvara:

1. Vad ÄR egentligen Vitargo? Ett varumärke eller en speciell kolhydrat? Jag har förstått att det är någon slags kolhydrat men mer info har jag faktiskt inte hittat. Kan du förklara vad det egentligen är? Sportdryck? Återhämtningsdryck? Prestationshöjare? Vitargo nämns på gym, bland bodybuilder-tidningar etc. men jag är helt lost.

2. Vilken Vitargo-produkt skulle du rekommendera? Jag äter Kreatinmonohydrat på mornarna, tar ibland naNO Vapor prestationshöjare (som innehåller kreatin – är det farligt att ta kreatin på morgonen och denna innan träning? Blir det för mycket?) innan träning och vassleprotein omedelbart efter (ca. 35-40g protein).

3. Vad känner du till om Gymgrossistens märke Star Nutrition? Jag har hört blandade åsikter om detta.
Skulle vara SUPERGLAD om du kunde besvara alla mina frågor! Tack på förhand,

MVH David

Hej David,

Med tanke på att du även ska spela fotboll så tycker jag att styrketräning 6-7 ggr i veckan låter mycket. Hur många pass du bör köra beror av passens intensitet, vilka vikter du använder dig av, hur din kost ser ut, hur långa passen är osv. Därmed är det svårt att rekommendera ett visst antal dagar per vecka. Om vi förutsätter att du tränar fotboll 3 ggr/vecka, tränar relativt korta pass och att du äter bra (Vitargo är suveränt vid kombination av styrkeidrott och uthållighetsidrott) bör än lämplig träningsdos ligga runt 3-5 pass per vecka i ditt fall. Känn efter så att du inte blir sliten och lyssna på din kropp. Se om du blir starkare för varje pass (vilket du bör bli med tanke på din ålder). Om du inte blir starkare tränar du antingen: för mycket/för hårt eller för lätt.

Nu till svaren på dina frågor gällande Vitargo:

1)Vitargo är en unik patenterad kolhydrat med egenskaper som inte våra konkurrenter har. Självklart är Vitargo även ett varumärke. Vid jämförelse med övriga kolhydrater på marknaden så tas Vitargokolhydraten upp snabbare, den är snällare mot magen, ökar blodsockret snabbare och stimulerar insulinfrisättning kraftigare. Detta innebär att vitargo är optimalt att dricka under aktivitet och i samband med kreatinintag. Vitargo är suveränt som återhämtningsdryck samt för att fylla på dina glykogendepåer så effektivt som möjligt. Vitargo motverkar muskelnedbrytning (vilket träning orsakar), lagrar energi i dina muskler och hjälper kreatinet in i kroppen. Du kan läsa mer här www.vitargo.se/20_Kliniska_studier

2) Vitargo +Creatine är en mycket bra produkt och jag kan varmt rekommendera den till dig som styrketränar men i och med att du redan äter produkter innehållandes kreatin gör du klokt i att satsa på Vitargo Carboloader (alternativt Vitargo Pure om du föredrar ett smaklöst pulver). Vitargo Carboloader kan du dricka tillsammans med dina kreatinprodukter före träningen, i en flaska under träningen samt efter träningen tillsammans med protein och lite kreatin. Den mängd kreatin du konsumerar är inte farlig men det finns heller ingen anledning att konsumera några stora volymer kreatin.

3) Jag har ingen insyn i Star nutritions produktion och kan därför inte uttala mig om denna men jag ser inte någon anledning att tvivla på deras produkter (angående de som uttalat sig negativt så finns det ju alltid personer som uttalar sig om sådant de inte vet något om). De flesta av de produkterna som Star nutrition har i sitt sortiment är säkerligen bra och prisvärda produkter.

Mvh

Energikakan AB


Hej, jag cyklar en massa och är på jakt efter något att dricka för bättre återhämtning. Spanade in Gainers gold men vart tveksam om det är mest för styrketräning eller om det även funkar efter ett långt cykel eller löppass.
Mvh Jesper A

Hej Jesper!
Vad gäller Gainers Gold är den framför allt framtagen för uthållighetsidrott så som cykel eller löpning så det är en produkt som passar dina syften utmärkt. Vi har även fått mycket positiv feedback gällande Gainers Gold från just cyklister i världseliten som köper våra produkter.

Behovet av protein efter styrketräning eller uthållighetsträning (som löpning) skiljer sig egentligen inte så mycket åt. Dock är det akuta behovet av kolhydrater mycket större efter ett cykelpass eller löp-pass och därför bör återhämtningsdrycken även kompletteras med en balanserad måltid den närmsta tiden efter ett långt pass med uthållighetsträning.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga? Kom gärna med feedback på produkten när du testat den och lycka till med träningen!

Hälsningar
Energikakan AB


Jag undrar hur mycket pulver jag ska ta efter träning för att bygga upp mina muskler. Min nuvarande vikt är 87 kg och jag tränar varje dag, men ska börja träna varannan. Eller bör jag fortsätta träna var dag?
Lasse K

Hej Lars!
Hur mycket dit intag efter träning bör bestå av är beroende av ett flertal faktorer. Hur hårt du har tränat, hur långt ditt pass är, vad du har tränat och ditt övriga kostintag är alla faktorer som påverkar hur mycket Vitargo du bör använda dig av.
Av din fråga framgår inte vilken av våra produkter du menar så jag ger dig två svar: Ett för Gainers Gold och ett för Carboloader/Pure/+Electrolyte.

Gäller frågan Gainers Gold rekommenderar jag dig ett intag på 60-120 gram efter träningen. Efter ett kortare armpass räcker 50 gram (ca 1,2 dl) men efter ett hårt benpass rekommenderas 100 gram (ca 2,5 dl).
Gäller frågan Carboloader/Pure/+Electrolyte rekommenderas 50-100 gram tillsammans med ca 20 gram vassleprotein (ca 0,75 dl). Efter ett kortare armpass räcker 50 gram (ca 0,75 dl) men efter ett hårt benpass rekommenderas ca 100 gram (ca 1,5-2 dl).

Ju hårdare du tränar desto högre doser rekommenderas. Personligen föredrar jag Gainers Gold framför våra övriga produkter efter styrketräningen. De övriga produkterna bör till skillnad från Gainers Gold kombineras med proteinpulver för att ge optimalt resultat.

Hälsningar
Energikakan AB


Hej,
undrar varför det finns aspartam i Vitargo när det är så osäker forskning på om hur den påverkar vår hälsa?
Janne H

Hej Janne!

Först av allt vill jag säga att jag tycker att det är trevligt med konsumenter som är intresserade och bryr sig om vad det äter. Jag förstår dig men inte riktigt delar din oro kring Aspartam.
Aspartam är trots allt en av de mest välstuderade födoämnestillsatserna som finns. Man har aldrig funnit några direkta hälsofarliga effekter av ”normalt” aspartam-intag hos människan. Ingen godkänd vetenskaplig studie har kunnat påvisa några direkta hälsorisker till följd av aspartam-intag. Enligt vårt enda oberoende granskande organ, Livsmedelsverket (SLV), anses aspartam vara en ”säker tillsats”.

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel/aspartam/

Dock är det svårt att säga något om hur långtidseffekterna av aspartam ser ut (på samma sätt som det är svårt att säga något om långtidseffekterna av de flesta främmande ämnen vi träffar på i vår vardag.

För konsumenter som vill undvika sötningsmedel har vi ”Vitargo Pure” som är en produkt helt fri från aspartam. Vitargo Pure en helt ”ren” Vitargoprodukt som även är fri från övriga tillsatser och sötningsmedel.

Vänliga hälsningar

Energikakan AB


Hej,
har försökt leta på er sida om det står ngt om graviditet och dricka Vitargo men hittar inget. Har inte heller hittat ngt på påsarna. Det kanske är så extremt enkelt att det inte alls skall kombineras? Hoppas på snabbt svar då jag skulle behöva börja dricka några på torsdag.
Mvh Jenny

 

Hej Jenny!

Det är helt ofarligt att äta/dricka Vitargo även under graviditet. Vitargo är en stärkelse framställd från korn.
Du kan alltså börja använda Vitargo på torsdag och använda det igenom hela graviditeten om så önskas.

Lycka till med både din träning och graviditet!

Hälsningar
Energikakan AB


Hej!

STYRKA/MUSKLER
Fråga nr1:

Är det sant att man får större armar om man tränar biceps och triceps samma dag, än om man tränar dem var för sig? Och fungerar kroppen i så fall likadant på andra ställen, att man t ex får större överkropp om man tränar alla muskler samtidigt än två- eller tredelat schema?
Fråga nr2:
Jag använder Vitargo+ Creatine sedan en tid tillbaka, och har ”tröttnat” på den smaken, så jag har köpt Vitargo gainers Gold och separat kreatin-monohydrat och undrar om man kan göra så? Jag får ju dessutom i mig protein efter träningen om jag blandar en egen blandning. Jag kan tillägga att jag mäter upp precis lika mycket kreatin som finns i vitargos kreatin.
Mvh Ludvig N

 

Hej Ludvig!

Som svar på din första fråga måste jag säga nej, detta stämmer inte. Det finns många myter och teorier inom detta område men följande är det som gäller: Biceps växer endast genom stimulering av biceps (vilket sker när du tränar biceps men även vid t.ex. ryggträning) och detsamma gäller för övriga muskelgrupper. Den muskel som tränas är också den som stimuleras till tillväxt. Dock så tycker jag att det passar utmärkt att träna biceps och triceps tillsammans. Men det går lika bra att träna dem separat beroende på hur du trivs att träna helt enkelt. Passa in ditt träningsschema efter dina mål och hur du trivs att träna. Om du skriver ner hur du tränar idag kan jag ge dig feedback på ditt upplägg om så önskas.

Fråga nr 2: Ja det går bra att kombinera rent kreatin monohydrat tillsammans med Vitargo. Dock passar kreatinet bättre att blanda med carboloader eller +Elektrolyte än Gainers gold (i prestationssyfte). Dosera som det står på förpackningen så kommer resultaten att bli bra!

Vitargo Gainers Gold är framförallt en återhämtningsdryck (som med fördel kan kombineras med kreatin i återhämtningssyfte) och i denna finns även protein vilket gör extra tillsatser av protein onödigt. Kom bara ihåg att också äta en rejäl måltid efter passet.

Hoppas att du fått det svar du önskar på dina frågor och lycka till med din träning!

Hälsningar

Energikakan AB

LUDVIG skrev;
Tack för svaret!
Jo, en vecka kan t ex se ut såhär:

Måndag: Innebandyträning/konditionsträning
Tisdag: Styrketräning, bröst, mage, triceps
Onsdag: Vila
Torsdag: Innebandyträning/konditionsträning
Fredag: Styrketräning, Rygg, axlar, ben, biceps
Lördag: Vila
Söndag: Styrketräning, bröst, mage, triceps

Och så fortsätter det med rygg på tisdagen efter, osv.
Ser det bra ut? Är kroppen felaktigt indelad, kanske ska jag träna två dagar styrka i rad?
Mvh Ludvig

Hej igen Ludvig,

Ser att du kör ett halvkroppsupplägg och jag tycker att fördelningen mellan konditionsträning, vila och styrketräning ser bra ut. Två dagar styrka i rad tycker jag vore ett sämre alternativ än hur du har valt att fördela dina träningsdagar idag. Dock tycker jag att du delat in kroppen väldigt ojämnt. passet med rygg ben och biceps är ju faktiskt största delen av kroppen medan passet med: bröst, axlar och triceps utgör en avsevärt mindre del av kroppen.

Mitt förslag är en jämnare splitt där du delar in kroppen i underkropp (ben, vader, nedre delen av ryggen och mage) ett pass och överkropp (överkroppen förutom mage och nedre delen av ryggen) det andra passet. En annan splitt (som är mer lik den du kör idag) är att dela in kroppen i en ”dragdag” (vader, baksida lår, rygg, baksida axlar och biceps) och en ”pressdag” (framsida lår, bröst, fram och utsida axlar samt triceps och mage).
Hoppas detta var till hjälp och lycka till med din träning!

Hälsningar
Energikakan AB

En fråga till;
Jag har en fråga ang styrketräning. Läste av en slump i en styrketräningstidning om hur en kroppsbyggare tränar. Inte för att jag är byggare, snarare motsatsen, men jag reagerade över att han tränade varje muskelgrupp 1 gång i veckan. Ex: Månd. Bröst, tis. tricep, mage, ons. framsida ben, vader, torsd. rygg, fred. axlar, lörd. vila, sön. biceps och baksida lår. (obs! detta var bara ett exempel).
Jag undrar om detta är något du rekommenderar? Man har ju hört att man ska träna varje muskelgrupp iaf 2 gånger i veckan för att det ska ge något? Eller ska man köra 1 gång desto hårdare?
tack på förhand!
Mvh Ludvig

Jo, det finns många träningsmetoder som kan vara framgångsrika om de används på rätt sätt.

Du måste inte träna samma muskelgrupp 2 gånger i veckan (även om du gör det även vid ett program som är uppdelat enligt ovan, T.ex. triceps får träning även vid pressövningar för bröst och axlar). Ett upplägg där man tränar varje muskelgrupp en gång per vecka kan absolut ge ett likvärdigt resultat (ett träningsupplägg behöver heller inte vara indelat efter veckans 7 dagar utan kan vara indelat enligt en annan tidsperiod om du föredrar det).

Du är inne på rätt spår när du konstaterar att man bör träna varje muskelgrupp hårdare de tränas endast en gång per vecka jämfört mot om de tränas två gånger per vecka. Personer som tränat ett flertal år är som regel bättre på att ta ut sig samt planera sin träning och att ta ut sig på ett annat sätt än nybörjare. Därför lämpar sig en träningssplitt likt den du föreslår bäst för mer erfarna personer. Nybörjare (och många erfarna) får troligen ett bättre resultat av en träningsfrekvens där man kör flera intensiva träningspass per muskelgrupp. För ca 95 % av alla som tränar på gym skulle jag nog rekommendera ett upplägg där du tränar varje muskelgrupp 1,5-2,5 ggr/vecka.

Hälsningar
Energikakan AB


STYRKELYFT
Hej,

Jag undrar om ni kan hjälpa mig med min kolhydratuppladdning. Jag tävlar i
styrkelyft och vill veta hur jag laddar på bästa sätt. Har tidigare tagit
Vitargo carboloader, två påsar om dagen i tre dagar innan tävling, och en
påse Vitargo elektrolyt efter invägning. Verkar detta vettigt eller kan du
rekommendera något ännu effektivare?

MVH
Henrik

SVAR:

Hej Henrik!

Vid en tävling i styrkelyft förbrukar du inte speciellt mycket kolhydrater
vilket gör en glykogenladdning (likt den som konditionsidrottare utför)
mindre betydelsefull för prestationen. Glykogenladda i samband med
styrkelyft är endast nödvändigt om du har dietat ner dig och tömt dig till
en invägning eller om du behöver öka i vikt för att nå en tyngre viktklass.

Att ladda med Vitargo +Creatine inför tävlingen skulle ge dig mer än en
laddning med Carboloader. En laddning med Vitargo +Creatine påbörjas ca 5
dagar innan tävling. Under tävlingsdaggen kan det vara lämpligt att dricka
Vitargo Gainers gold (mängd är beroende av deltagarantalet och därmed
tävlingens längd) mellan dina lyft. Gainers gold är självklart även en
utmärkt produkt att använda i samband med träning.

Hälsningar

Energikakan AB

 


 

Hej,
jag ska köra Vasaloppet om knappt 2 veckor och planerar att ladda med Vitargo Carboloader, som jag gjort många andra år. Vad jag undrar är om du kan ge något tips hur jag ska kunna undvika den känsla av uppkördhet och förstoppningstendens som jag alltid har fått, mer och mer ju närmare loppet jag kommit.
MVH Lars-Åke S

Hej Lars-Åke!

Denna fråga i samband med Vitargo har jag aldrig fått förr och jag törs säga att problemet inte är direkt relaterat till Vitargo Carboloader utan snarare relaterat till ditt ökade kaloriintag (vilket Carboloader är en del av). Ett högt kaloriintag i kombination med ett lågt intag av vätska och fibrer kan ge en ”trögare mage” och känsla av förstoppning.

Fibrer gynnar tarmrörelser och ”sätter fart på magen”. Mitt tips är därför att lägga till lite fibrer till den mat du äter under uppladdningen. Välj gärna fullkornspasta istället för vanlig pasta, fullkornsris istället för vitt ris och grovt bröd före vitt bröd. Du kan även prova addera psyliumfrön och ”fibrex” till maten (båda finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker). Glöm inte bort att dricka rikligt med vätska.

Lycka till!

Hälsningar
Energikakan AB


HOCKEY

Hej!
Jag heter Fabian och är 14 år. Jag spelar hockey och tränar konstant i genomsnitt 7:g i veckan.
Nu till min fråga:
Vilket kosttillskott eller liknande skall jag köpa när jag tränar mycket??
FG

Hej FG!

Jag rekommenderar våran Gainers gold efter dina träningspass för att du ska bibehålla din muskelmassa och återhämta dig på bästa sätt till nästa pass. På grund av din ålder och träningsvanor bör du även se till att få i dig ordentligt med mat (främst några timmar före och direkt efter träningen).
Om du vill förbättra prestationen ytterligare kan du prova Vitargo +Creatine. Det är ett tillskott som många hockeyspelare brukar gilla.
Dock anser jag att Gainers gold är det tillskott som du först och främst bör titta på.
Lycka till med din hockeykarriär!

Hälsningar
Energikakan AB


HOCKEY
hejsan.

jag undrar om det finns något som gör det dåligt för 15åringar att använda vitargo. och vad är bäst att använda om man ska bygga upp muskelmassan?

Andreas B
Hej!
Det är helt riskfritt att använda Vitargos produkter som 15-åring.
För muskeluppbyggnad är en kombination av Vitargo +Creatine och en mycket bra kombination.

Vitargo +Creatine är en prestationshöjare som hjälper dig prestera bättre på gymmet samtidigt som den hjälper dig att öka i vikt.
Gainers gold är en utmärkt återhämtningsdryck som stimulerar proteinsyntesen (muskeluppbyggnad) samtidigt som den fyller dina energidepåer med högkvalitativ energi. Gainers gold hjälper dig med återhämtningen på ett mycket effektivt sätt. Jag vill också tipsa om GENR8 Strength som vi säljer på vår hemsida. GENR8 Strength är ett högproteinalternativ till Gainers gold.

Mvh
Energikakan AB

hej,
jag tränar ishockey, men nu på sommaren tränar jag mest för att bygga muskler, jag är 15 år och undrar vad som är den bästa vitargo drycken/pulvret för mig när jag vill bygga muskelmassa. och även någon dricka/pulver som är bra vid konditionsträning?

finns det någon dricka/pulver som funkar bra till båda sakerna?

MVH andreas
Hej!

Gainers gold är en mycket bra produkt som hjälper dig vid återhämtning både efter hårda gympass och konditionsträning. Genom att dricka Gainers gold kommer du att stimulera muskeluppbyggnad efter gymträningen och förhindra muskelnedbrytningen efter konditionsträningen. Gainers gold är också marknadens effektivaste återhämtningsdryck vilket för att du på ett effektivt sätt lagrar in energi i muskulaturen och är snabbare redo för nästa pass. Gainers gold fyller därmed dina behov både för konditionsträning och styrketräning.

En annan produkt som jag vill rekommendera är Vitargo + Creatine. Det är en prestationshöjande produkt med bevisat god effekt som hjälper dig prestera på gymmet. Det finns mätningar som visar att Vitargo + Creatine hjälper dig att både öka i vikt och lyfta tyngre vikter.

Hälsningar

Energikakan AB


INNEBANDY

Hejsan!
Jag är en hårt tränande innebandyspelare som nu ska påbörja min försäsong.
Mitt träningsschema kommer att se ut såhär:

Måndag: Löpning intervall + Gym
Tisdag: Cirkelträning
Onsdag: Vila
Torsdag: Cirkelträning
Fredag: Vila/ Gym + lätt löpning
Lördag: Distanslöpning
Söndag: Vila

Om du fick bestämma, vilken/vilka produkter ska jag använda för att få ut maximalt utav min träning både styrka och löpning?
Både innan under och efter träning.
Och när ska jag ta dessa produkter? i tid förhållande till träningen.
Förklara gärna ingående för att jag ska få full förståelse.
En viktig information är att jag är glutenallergiker så välj produkter som passar efter det och att jag äter ordentliga måltider efter tallriksmodell och liknande.
Jonathan R

Hej Jonathan!

Jag vill börja med att berätta att samtliga av våra pulverprodukter är glutenfria (analysprotokoll på detta finns) så du kan konsumera samtliga utan risk.

Om du vill vara optimal så skulle jag rekommendera dig tre produkter: Dessa är Vitargo +Creatine före träningen, Vitargo +Electrolyte under träningen och Gainers Gold efter träningen.

Vitargo +Creatine intar du ca 30 minuter (en portion enligt burkens angivelser) innan ditt träningspass och endast på träningsdagar. För att få ut bästa möjliga effekt kan du köpa ett billigt kreatin monohydrat som du tar ca 7 gram av under vilodagar samt efter träningspassen. Vitargo +Creatine intar du för att förbättra prestationsförmågan under dina pass.

För att säkra kolhydrattillförseln under muskelarbete dricker du 40-70 gram (cirka 1 – 1,5dl pulver)Vitargo +Electrolyte under passen de pass där du kör både löpning och gym samt de pass där du kör distanslöpning. De pass som du bara tränar gym eller cirkelträning klarar du dig med de kolhydrater du får från maten samt de kolhydrater som du tillför via Vitargo +Creatine.

Efter samtliga pass dricker du 75 gram(1,5dl) Gainers gold för att optimera din återhämtning och göra dig redo för nästa hårda pass.

Under vilodagar använder du dig därmed inte av dessa tillskott (enbart kreatin monohydrat för att fylla på med kreatin)

Hoppas du känner att du fått svar på dina frågor.

Hälsningar

Energikakan AB


STYRKETRÄNING

Tjena,
Har ett par frågor.
Jag styrketränar en hel del och äter Vitargos Gainer Gold, kreatin+vitargo, HMB och har börjat testa NO Xplode som är nån kväveoxid tills jag läste att den tar ut kreatinets verkan. Så den tänkte jag att jag skulle äta när jag har uppehållet med kreatinet, Förresten hur länge tycker du att man skall hålla upp mellan gångerna?

Det är dags att köpa nu gainer för den håller på att ta slut så gick jag in på vitargos hemsida och såg GENR8 Strength som är nån blandning mellan kreatin, protein och kolhydrater. Då undrar jag om den är istället för både kreatin och gainern och vad blir verkan om jag käkar den och No Xploden??
Tacksam för svaret på dessa frågor!
Marcus M

Hej Marcus,
Om du menar BSN:s NO Xplode så innehåller den produkten kreatin. Produkten tar inte bort kreatinets verkan, dock innehåller den koffein som till viss del hämmar kreatinets effekt (dock är koffein också prestationshöjande). På grund av likheterna i innehåll så finns det ingen anledning att äta NO Xplode samtidigt som du äter Vitargo +Creatine.

Det finns ingen anledning att ”ta paus” ifrån Vitargo +Creatine. När du tar paus tar du också bort kreatinets ”effekt” så genom att undvika pauserna kommer effekten att finnas kvar. Orsaken till att det finns rekommendationer att pausa från kreatinanvändandet är för att konsumenten åter skall ”känna” av effekterna. Om du vill så bra förutsättningar som möjligt att öka i styrka och volym är min rekommendation är därför att äta Vitargo +Creatine kontinuerligt.

Gällande GENR8 Strength så är det ett mycket bra alternativ till Gainers Gold om man kör många tunga gympass. Kreatinet finns i produkten i syfte att förbättra återhämtningsförmågan och den fungerar inte som ersättning för Vitargo + Creatine. En kombination av Vitargo +Creatine före träningen och GENR8 Strength direkt efter passet är mycket bra! GENR8 Strength går därmed även att kombinera med NO Xplode.

Hälsningar

Energikakan AB

Hej igen!
Tack för dom grymma svaren, jätte bra info!
Angående GENR8 strength så undrar jag om den har samma verkan i viktökning som Gainers gold har??
Marcus M

Hej igen Marcus,

GENR8 strength är troligen marknadens bästa gainer! Den är lika bra som Gainers gold för viktökning. Gainers Gold är en grymt bra produkt som jag själv brukar använda mig av. GENR8 strength har jag ännu inte hunnit prova själv men de konsumenter som jag har varit i kontakt med har varit väldigt positiva till produkten och innehållet är som jag ser det bäst på marknaden.

Mvh

Energikakan AB

KOSTFÖRSTÄRKNING

Hej.

Jag är 195 cm väger 90-92 kilo, ålder 22, har tränat i något år men vill få bättre resultat.
Då träning fungerar väldigt bra (styrkan har ökat väldigt bra) men att jag nu har lite längre till jobbet så att jag inte hinner att få i mig tillräckligt med färdiglagad mat (framför allt frukost + att det senaste måltid innan träning blir vid 12snåret) så nu önskar jag att få några bra tips på kosttillskott, av era produkter.

Jag fick väldigt bra resultat när jag prövade på en kolhydrat/protein drink önskar något liknande denna gången jag skall köpa nytt och blev rekommenderad av en på gymmet att pröva Vitargo.

Då jag även skall påbörja creatine laddning om cirka 2 veckor så önskar jag veta vad som är lämpligt i intag och vilken av era produkter som ni rekommenderar.
Budget = 1-2tusen. önskar att det skall räcka i cirka 1-2 månader.

Träning; styrketräning; 15-20 minuter kondition/uppvärmning; tid på gymmet cirka 40 minuter – 1h20 minuter (beroende på effektivitet och typ av pass.

(övriga kosttillskott jag använder är multivitaminer, omega3, och glutamin)

Ser fram emot svar.

 

Mvh Jonathan
Hej Jonathan!

Om du har svårt att få i dig frukost kan en smidig lösning vara att köpa en stavmixer och dricka hela din frukost. Ett exempel kan vara att mixa havregryn tillsammans med ett päron och lite kanel i mjölk (både gott, smidigt och näringsrikt). Detta tar ingen tid att förbereda eller dricka.
Om du söker en dryck som innehåller kolhydrater och protein så anser jag marknadens två bästa produkter är Gainers gold och Genr8 Strength. Gainers gold innehåller mer av Vitargokolhydraten men mindre protein än Genr8 Strength.

Om du ska ladda med kreatin rekommenderar jag vår produkt Vitargo +Creatine. Ett alternativ om du redan har köpt kreatinet är att köpa kreatin separat och blanda med Vitargo pure (smaklöst) eller Vitargo Carboloader (apelsinsmak).

 

För dig rekommenderar jag främst Gainers gold eller Genr8 Strength (jag har själv inte hunnit prova Genr8 Strength men brukar använda Gainers gold) samt Vitargo + Creatine (om du redan köpt kreatinet kan du blanda det med Pure/Carboloader). Även Vitargo Pure är en bra basprodukt som du antingen kan blanda med protein, kreatin eller dricka den som sportdryck under passet.

 

Hälsningar
Energikakan AB


Viktig fråga om Vitargo och diabetes
Hej!
Skall tävla till helgen och funderar på att ladda under dagen med Vitargo.
Har invägning som jag skall klara 1100 och inte match före 1830.

Hinner Vitargon ut ordentligt i musklerna innan?
Eller skall jag undvika det för att det orsakar för stora blodsockersvängningar då jag har en mild diabetes typ2?
Vill ju inte vara trött och hängig innan match.
Äter ca 100 gram kolhydrater om dagen nu under denna veckan för att klara vikten.
Kan jag ta ca 200 gr Vitargo och isåfall under hela dagen eller rejält så tidigt som möjligt?
Är det någon idé?

Mycket tacksam för svar.
Mvh Mikael

 

Hej Mikael,
Av ditt mail framgår det inte vilken idrott du håller på med eller hur kraftig din typ2-diabetes är.
Jag vill berätta att jag inte är någon läkare och därmed så är jag ingen expert på ditt sjukdomstillstånd även om jag har god kännedom om hur typ2-diabetes uppträder fysiologiskt och om den problematik som finns kring ditt tillstånd.

I ditt fall vore det troligen bäst att försöka ligga under eller strax över din invägningsvikt även andra delar av året. Genom att göra det skulle du slippa banta och riskera din förmåga att prestera under tävling.
Under rådande omständigheter är det dock klokt att använda Vitargo för att leverera energi till dina muskler. Tidsramen räcker till för att börja lagra in glykogen men självklart vore det ur prestationssynpunkt bättre med längre tid mellan invägning och tävling.

Du bör börja din kolhydratladdning så snart som möjligt efter invägning. 200 gram räcker inte för att återfylla ditt muskelglykogen (hur mycket som krävs beror på din vikt, muskelvolym samt en rad andra faktorer som t.ex. träningsbakgrund). Ju tidigare du får i dig Vitargo desto bättre är det i detta fall. Du bör inta dina 200 gram Vitargo under de första 2,5 timmarna och sedan kan du ha ytterliggare 100 gram att dricka av fram tills dess att tävlingen startar.
Normalt sett bör inte blodsockret påverkas allt för mycket hos en tränande individ med typ2-diabetes. Detta är vad som gäller generellt sett men just ditt fall kan jag inte uttala mig specifikt om och vill du ha ett utförligare svar på detta bör du kontakta din läkare.

Men det är absolut en god ide att förse kroppen med Vitargo innan tävlingen. I och med att du troligen har ganska tomma glykogendepåer så är Vitargo optimalt för att förbereda dig på bästa sätt under rådande förhållanden.

Hälsningar

Energikakan AB

 


Vitargo jämfört med glukos

 

Hej
I den information ni har på hemsidan jämför ni Vitargo med några andra sportdrycker, vilket för mig säger rätt så lite. Jag vill istället jämföra med vad jag ansett vara den snabbaste kolhydraten; nämligen D-glukos.

Hur mycket lägre osmolalitet har en lösning av Vitargo och t.ex. avjoniserat vatten Vs. D-glukos och avjoniserat vatten? Vi utgår ifrån att båda lösningarna har lika högt kalorievärde istället för koncentration eftersom att vad jag minns är koncentration baserat på massa, och det faktum att Vitargo har en molekylvikt som är över 1000 gånger så stor som glukos borde göra denna jämförelse meningslös.
Hur påverkar Vitargo insulinutsöndringen jämfört med D-glukos?
För att sammanfatta; Hur mycket snabbare är Vitargo än D-glukos när det gäller att förse kroppens celler med energi och fylla på glykogenförråden?
Tim

 

Hej Tim,

Några mätningar i avjonat vatten eller MQ-vatten har jag inte. Men om du blandar en 10 %-ig lösning så kommer Vitargo att ligga på runt 25 mOsm/kg och D-glukos (dextros) kommer att ligga på >300 mOsm/kg.
D-glukos har en mycket lägre molekylvikt och fler molekyler i lösningen krävs för att komma upp i samma mängd (baserat på kalorivärde). Därigenom ökar osmolaliteten kraftigt jämfört med Vitargo. Det spelar ingen roll om du tittar på kalorivärde eller massa/vikt, kolhydrater ger ca 4 kcal /g oavsett om de kommer från Vitargo eller D-glukos (i båda fall baserat på vattenfri vikt). Även om Vitargo har en mycket större molekylvikt så ger tex 100 gram Vitargo ca 400 kcal och 100 gram D-glukos ger också 400 kcal.

Vitargo ger en kraftigare insulinutsöndring än D-glukos.

Hur mycket snabbare Vitargo är jämfört D-glukos kan jag inte ge några exakta siffror på men enligt de studier som gjordes vid Karolinska Institutet så skiljer minst 70 %. Helt klart är att Vitargo ger en mycket snabbare påfyllnad av glykogenförråden än D-glukos.

Hälsningar
Energikakan AB


Vitargo jämfört med maltodextrin/socker och aspartam

Jag fick tidigare tipset om att jag kan pressa lite citron i min vitargo pure då jag vill undvika aspartamet. Du sa att trotts att citron innehåller fruktsocker så är det i sådan liten mängd att det inte påverkar upptaget.
>Jag tar 25 gram en timme innan träning och dricker då allt på en gång utan att sippa. Jag tränar BJJ vilket kan gämföras med fristilsbrotting, vilket är extremt konditions och styrkekrävande så jag vill ha det bästa (synd då att vitargo electrolyte innehåller aspartam), sedan tar jag 25 gram vitargo med protein efter passet. Jag undrar om jag kan blanda in lite jordgubbssaft som innehåller socker. Jag kanske tar 1 till 2 matskedar till 500 ml vatten (25 gm vitargo). Påverkar detta mina resultat negativt när jag använder vitargo som jag gör. Tacksam för svar.

Funderar på att byta till HEED från Hammer Nutrition då den ej innehåller aspartam men elektrolyter:

Ger vitargo mig verkligen energi under längre tid än maltodextrin?
www.svd.se/nyheter/inrikes/eu-domer-ut-larm-om-att-aspartam-ger-cancer_316374.svd#kommentera

Väldigt tacksam för svar. Trotts att jag verkar lite kritisk så tycker jag mycket om Vitargo.
/Fredrik G

Hej Fredrik,

Socker har en negativ påverkan på upptaget och ju mer socker du blandar i desto långsammare blir upptaget och desto större risk är det för problem med magen.

Peodukten HEED som du frågar om är inte något jämförbart alternativ till vitargo (HEED innehåller enklare sockerarter som tas upp långsammare och ger en större risk för magproblem under aktivitet).

Jag känner till den studien som SVD pratar om i länken du skickade. Studien har inget bevisvärde och blev kraftigt ifrågasatt pga sitt oseriösa upplägg (den blev mig veterligen aldrig publicerad i någon seriös vetenskaplig tidsskrift). Studien har ingen koppling till människans fysiologi. Det har gjorts ett stort antal studier på aspartam och man har aldrig kunnat påvisa någon cancerframkallande verkan hos aspartam. Enligt mig är aspartam det absolut säkraste sötningsmedlet på marknaden idag (neotam är troligen ett bra alternativ).

I samma mängd ger vitargo samma mängs energi som maltodextrin och andra kolhydrater. Vitargos styrka ligger i det snabba upptaget och att vitargo är så snällt mot magen under fysisk aktivitet (även i vila).

Hälsningar

Energikakan AB