Enduro/Motocross

Enduro

 

TIPS PÅ HUR DU ANVÄNDER VITARGO INOM ENDURO OCH MOTOCROSS

 
Enduro och Motocross är tuffa idrotter som pågår under ganska lång tid. Koncentrationen måste vara på topp för att kunna göra smarta val. Musklerna måste vara välfyllda med energi för att orka, och under loppet /mellan heaten måste ny näring fyllas på. Blodsockret håller sig stabilt i 1-1,5 timmars körning om man bara druckit vatten, men fyller man på med kolhydrater under loppet, mår man bättre och kan därför presterar på topp.
 
Enduron handlar mer om uthållighet (2-3 tim), och med crossen brukar det röra sig om 3 st heat och eventuellt final, där varje heat pågår i ca 20-30 min, så det blir mer explosivt.
 
 
Hur lägger vi upp en uppladdning inför tävling, och vad äter man under/mellan heat?
 
Man bör åtminstone tillföra ca 5-7dl vätska i timmen, gärna sportdryck. Vitargo + Electrolyte kan blandas enligt:
1,5 dl pulver= 70 g pulver i 6-7 dl vatten. Häll drycken i en Camelback eller i en flaska. Placera då flaskan med drycken så du får tag i den vid varvningen.

Du kommer att märka skillnad, speciellt om du inte druckit sportdryck tidigare. Du kan hålla uppe tempo och fokusering under längre tid, vilket ger möjlighet till en bättre prestation.
För den som har känslig mage, och inte tycker om att använda sportdryck, använd Vitargo +Electrolyte. Magen släpper igenom denna dryck i princip som om det vore vatten. Sockerbaserade drycker ligger kvar och skvalpar i magen länge och kan ge obehagskänslor. Undvik gel (så länge du har kvar av sportdrycken), som ofta är koncentrerade sockerarter. För de åkare som kan hantera gel, kan man ta en sådan i slutet av loppet, så får man en energiboost på dryga 30 min.

 


 

Vad är Vitargo?

 

Vitargo är en kolhydrat, en specialstärkelse speciellt framtagen för att ge idrottare energi under ansträngning. Vitargo ger inte orolig och känslig mage, så som så ofta händer då man intar dryck med socker eller andra sockerarter. Dricker man en Vitargo sportdryck lämnar vätskan magsäcken 80 % snabbare än sockerbaserade drycker, ner till tarmen där energiupptaget sker. >Detta kallas för LÅG OSMOLALITET, drycken passerar magsäcken snabbt.> 

 


 

 
Kolhydratuppladdning- inför tävling
 
Börja uppladdningen i samband med ett träningspass, och sker tävlingen t ex lör-sön, börja då på onsdag med kostförstärkning med Vitargo Carboloader. Kör en riktig genomkörare på träning, och DIREKT efter avslutat träningspass tar du 1 portion Carboloader. De tre närmaste dagarna innan tävling innebär kolhydrater i stora mängder, ca 600 g per dag. Detta motsvarar minst 2,5 kg pasta eller 4,9 kg potatis (!) och ett gott tips är därför att inta en del av dessa kolhydrater genom dryck (se nedan). Viktigt att veta är att kolhydratlösningar är ett komplement till din dagliga kost och ersätter inte dina vanliga måltider! Ät normala portioner, precis som du är van vid och komplettera med Vitargo Carboloader.

 

En exempelvecka innan en endurotävling kan se ut så här:

 

Lördag eller Söndag: Hårdare träningspass för en sista genomkörare, börjar fylla på med lite extra vätska och 1 Vitargo Carboloader. Äter normala mängder mat.
 
Måndag:  Lugnt med träning, dricka och äta upp sig med vätska och mat.

 

Tisdag: Lugnt med träning, dricka och äta upp sig med vätska och mat.

 

Onsdag: Ett lättare/halvtufft  träningspass och här börjar vi KOLHYDRATUPPLADDNINGEN på allvar. Tag 1 Vitargo Carboloader DIREKT efter avslutat pass. Ät ordentligt efter träningen. 

 

Torsdag: Lugnt med träning, drick under dagen 2 st portioner Vitargo Carboloader mellan måltider. Ät som du är van vid, överdriv inte pastaportionerna, då 1 påse Vitargo motsvarar ca 3 tallrikar pasta i inlagring i muskulaturen. Meningen är att kolhydraterna ska komma till musklerna, utan att för den delen överbelasta tarmarna.

 

Fredag: Lugnt med träning, drick 2 st portioner Vitargo +Electrolyte under dagen som kostförstärkning. Detta ger kolhydrater och extra mineraler, bla Kalium och Magnesium, som man tror kan påverka huruvida krampkänningar uppkommer eller inte. Idag vet man inte varför kramp uppstår, men man tror att det är en kombination av utmattad muskel (låga nivåer av glykogen, vätska), och att man gått ut i ett för hårt tempo i början av loppet. Det kan ockskå vara en möjlig mineralobalans. 

  
 

Lördag: Tävlingsdagen 06.00 intas en vanlig frukost med ägg, gröt eller yoghurt och müsli med smörgås  m.m.
 
Ca 08,30 Framme vid banan och här gäller det att hålla hunger borta utan att fylla magsäcken med för mycket mat. Bars av något slag, t ex Vitargo 323 Energy bar, Performance bar, är bra att småtugga på, och gärna dricka Vitargo Electrolyte som sportdryck. Frukt som t ex en banan är också bra.

 
 
10.00 Start av tävling, 2-3 timmars körtid. Har man drickbehållare på ryggen, så kallad Camelback (ca 1,5 lit vätska), använd Vitargo Electrolyte under tävling, alternativt Vitargo Professional om du vill spetsa till drycken med koffein och BCAA.

 

Som energireserv, om drycken tar slut, ej innan, använd Vitargo Gel med koffein.

 

Vitargo sportdryck ger absolut snabbast magtömning bland alla sportdryckskolhydrater, energin kommer snabbt ut i blodet. 

 

Efter loppet: Snabbaste återhämtningen ges genom dryck, förslagsvis Vitargo Pure och vassleprotein


     

 

 


 

 

Motocross exempel dag.
 
Ladda enligt enduro med kostförstärkning med Vitargo dagarna innan tävling.

Tävlingsdag:
 
Lördag:  12:00                  Träning              40min.

               15:50                  Heat 1                20min.
 

Söndag: 10:00                  Träning              20min.

               12:00                  Heat 1                30min.

               15:00                  Heat 2                30min.
 
 
Att äta under tävling:


Lördag: Börja dagen med en stabil frukost, som du är van vid. Det kan vara gröt/musli med några smörgåsar, ägg och bär/frukt. En bra start på dagen helt enkelt. Lördagens träning på 40 min, drick Vitargo Electrolyte under tiden, och efteråt för att återfylla kolhydrater. LUNCH, ät inte för mycket, det är bättre att vara lätt och lagom i magen, och äta ordentligt efter Heat 1. För att hålla blodsockret fram till heatstart, småät på bars, drick sportdryck.      

Efter heatet är det dags att fylla på med energi inför morgondagen, en bra middag och kostförstärk med 1 påse Vitargo carboloader eller Electrolyte. 1 påse motsvarar ca 3 tallrikar kokt pasta i inlagring i muskulaturen. Vätska på köpet!

 

Söndag: Bra frukost. Ta med en matlåda, på tävlingar finns oftast bara snabbmat att tillgå, en hamburgare med dressing o pommes frites må vara gott ibland, men inget man presterar på topp av. Undvik läsk/energidrycker, de kan ge en snabb sockerkick, men i längden ger den inte optimal energi.
Känner man att energin i slutet av Heaten sinar, eller koncentrationen avtar, prova att göra en uppladdning med Vitargo Carboloader/Electrolyte, börja 2 dagar innan tävling. Se till att ALLTID efter avslutat HEAT återfylla kolhydrat med VITARGO, drick minst 5 dl, småät på bars (se heat 1 och 2 söndag) mellan heaten. Blodsockret kommer att vara stabilt, energi finns i kroppen för att kunna prestera.

   

 

Så för att köra tävling enligt schemat rekommenderas:

 

4 påsar UPPLADDNING Carboloader/Electrolyte
1 påse Electrolyte under/efter lördagens träning. 1 påse Electrolyte efter HEAT 1 som ÅTERHÄMTNING.

Söndag: 2 påsar Electrolyte som dricks mellan/efter HEAT, och 1-2 bars, Vitargo Endurance bar, Vitargo 323 Energy bar att äta. Efter avklarat race tar du 1 portion Vitargo Post som återhämtning innan duschen. Sen äter du en riktig måltid senast 2 tim efter avslutad tävling. 

Lycka till!                                                            
 

  
 
Tips! Sportdrycken Vitargo Professional är en utveckling av Vitargo+Electrolyte. Professional innehåller grenade aminosyror och koffein, självklart är det ett alternativ att inta denna dryck under tävling. Varannan flaska Electrolyte – varannan Professional för bästa resultat.
 
 

 

Produktförslag i denna text