Styrketräning

 

Vitargo i samband med träning

 

Kolhydrater är en förutsättning för att kunna prestera optimalt. I den mänskliga kroppen finns kolhydrater lagrade både i lever och muskulatur. Kolhydraterna som finns lagrade i levern har till uppgift att hålla blodsockernivån jämn medan de kolhydrater som finns lagrade i muskulaturen har till uppgift att förse kroppen med energi för muskelarbete. Om du har för lite kolhydrater lagrade i muskulaturen kommer du inte att kunna prestera optimalt. Vid träning och fysiskt arbete förbrukar du de kolhydraterna som finns lagrade i din muskulatur. Därför är det viktigt att fylla på med kolhydrater omgående efter avslutad aktivitet. Ju snabbare du kan återfylla muskulaturen med kolhydrater desto snabbare kommer du att återhämta dig. Genom att dricka 70 gram Vitargo® direkt efter avslutat träningspass får du oslagbar återhämtning och välfyllda muskler på kortast möjliga tid. Därefter bör du inom kort äta en välballanserad måltid. Denna kombination gör dig snabbt redo för ett nytt hårt träningspass. Vassleprotein och några gram kreatin som komplement till Vitargo® gynnar återhämtningen ytterligare.

 

Vid syrekrävande träning fungerar de kolhydrater som finns lagrade i muskulaturen som primär energikälla, genom att dricka en sportdryck innehållande kolhydrater räcker muskulaturens kolhydrater längre tid. Vitargos främsta styrkor är den oslagbara glykogeninlagringsförmågan och att den är så vänlig mot magen. Detta gör Vitargo®kolhydraten till en väldigt bra dryck.

 


 


30-45 minuter före ditt träningspass rekommenderar vi att du dricker 1 portion 75 gram av Vitargo®+Creatine. Kreatin kan göra muskeln starkare och explosivare och denna energireserv används vid kortvarigt och explosivt arbete. Kolhydrater, här i form av Vitargo hjälper kreatinet in i muskeln och gör den också mer utållig.

Under aktivitet dricker du en blandning av Vitargo Professional och Beta Alanine. Drycken ger dig pump, uthållighet, fokus och energi under tuffa träningspass. Vitargo Professional bidrar med 60 g kolhydrater (ENERGI), 3,85 g BCAA och 153 mg koffein per portion och beta-alaninpulvret med 2-4 gram Beta-alanin.

 

Beta-alanin är en aminosyra och fungerar som uppbyggande aminosyra till karnosin. Karnosin hjälper till att motverka den pH-sänkning i blodet som bildas vid hård träning, det som atleter i dagligt tal säger att mjölksyra bildas. Rekommenderad daglig dos är 4 gram Beta-alanin per dag.

 

BCAA verkar i musklerna genom att stimulera tillväxt och motverka nedbrytning. BCAA bidrar således till ökningar av ren muskelmassa och förhindrar kroppen från att hamna i ett katabolt läge.

 

Koffein har i vetenskapliga studier visat sig förbättra såväl uthållighet, kognitiv förmåga som den anaeroba förmågan.

 


 

 

30-45 minuter före träning: 75 gram Vitargo®+Creatine (alternativt 60-70 gram Vitargo tillsammans med 3-6 gram kreatin). 

 

  

 

Under träning: PWO: En portion Vitargo Professional (70g pulver= 2 skopor) och en ½ till 1 skopa Beta Alanine (2 till 4 g) 

 

      

 

Efter träning: 70 gram Vitargo tillsammans med 15-30 gram vassleprotein. Kompletteras detta med några gram kreatin gynnas återhämtningen ytterliggare.

 

 


 

 

Vitargo® för ”Hardgainers”


Vissa av oss går lätt upp i vikt medan andra har svårare att lägga på sig extra kilon. Den främsta orsaken till detta är vårt aptitregleringssystem. Individer som har lätt att gå upp i vikt har som regel lättare att lägga på sig både kroppsfett och muskler. Dessa individer kan äta mer utan att bli mätta och därmed är viktuppgång inget problem. För individer som tycker sig kunna äta vad som helst utan att gå upp i vikt blir som regel mätta snabbare och har därför svårt att lägga på sig både fett och muskler. Denna grupp individer, ”hardgainers” kan därför vara hjälpta av att extra tillskott av energi utöver den som maten bidrar med.
 
Önskas ytterligare muskelvikt bör energin du får i dig överstiga energin du gör av med (vid energibalans är det mycket svårare att bygga muskler, jämfört mot när du befinner dig vid energiöverskott). Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med energi från mat, flertalet aktiva idrottare upplever det jobbigt att äta stora mängder mat, då kan ett kosttillskott vara motiverat. Istället för att äta två eller tredubbla portionerna mat intas Vitargo® mellan måltiderna eller före och efter träningarna och vid måltider läggs normala portioner på tallriken. Mat ska vara gott, inte jobbigt att äta. För att ytterligare gynna uppbyggnad av muskelmassa kan man komplettera med kreatin.
 
 
Kreatin och Vitargo®


Glykogen och kreatin är två olika energireserver för musklernas arbete. Glykogen är energireserven vid utdraget fysiskt arbete, kreatinreserven tas i bruk då musklerna behöver en mycket snabb men kortvarigt intensiv/explosiv energiförsörjning som t ex vid sprintlopp. Kreatin har i vetenskapliga studier bl. a. visat sig kunna öka muskelstyrkan samt att repetitionstempot bibehålls under längre tid under fysiskt arbete. Med vetenskapliga studier som grund har den effektivaste blandningen av kolhydraten Vitargo® och kreatin tagits fram. Många atleter upplever att om de intagit kreatin innan passet ökar repetitionståligheten vid tung träning.

 

Viktökning med Vitargo®+Creatine

 

Vitargo®kolhydraten i kombination med kreatinmonohydrat Creapure® har visat sig ge större viktökning i en 3 veckors studie jämfört med kreatin i kombination med maltodextrin och dextros.

 

För att öka kaloriintaget och bygga upp kreatinnivåerna i musklerna börjar man med en s.k. uppladdningsfas. Vitargo®+Creatine intas under 5 dagar, 3 portioner per dag (totalt 3 x 50-70 g pulver). När du dag 6 övergår till underhållsfas tas 1 portion 50 g Vitargo®+Creatine med fördel ½ portion 30 min innan träning och ½ portion direkt efter träning. För att få en optimal återhämtning efter träningspasset tas tillsammans med den en ½ portion Vitargo®+Creatine t ex 1 portion Vitargo® Pure plus vassleprotein, alternativt 1 portion Pure Vitargo med ca 25 g proteinpulver.

 

   

 


 

Egen Gainer/återhämtningsdryck

 

Viktökning: Är du en av dem som blandar dina egna Gainers? Blanda Vitargo® PURE Vitargo med ditt favoritproteinpulver så får du en Gainer enligt eget recept. Prioriterar du viktökning, blanda 25 % protein med 75 % Vitargo, vill du ha en lite mer Diet-anpassad produkt, öka proteininnehållet till 50 %, Vitargo 50 %. Några kapslar fiskolja tillför nyttigt fett till drinken.

  

 


 

Vitargo®-tips för tävlande


På grund av sina suveräna glykogeninlagringsegenskaper lämpar sig Vitargo® bra för glykogeninlagring i samband med fitness- och bodybuilding-tävlingar. Vitargo® är välkänt inom området ”komplement till stärkelsebaserade kolhydratkällor” (som pasta, potatis och ris) i samband med glykogeninlagring.

Vitargo® stimulerar kraftigt utsöndringen av insulin i samband med intag, och insulinutsöndring är en absolut förutsättning för att glykogeninlagring skall kunna ske.

Ju mer insulin som utsöndras, desto effektivare blir glykogeninlagringen. Intag av Vitargo® orsakar kraftigare insulinutsöndring än t ex maltodextrin och druvsocker.

 

Pure Vitargo® är fri från salter och mineraler och är extremt skonsam mot magen vid intag tillsammans med minimala volymer vätska. Många tävlanden som vill vätsketömma sig innan sina scenframträdanden brukar vispa PURE Vitargo® tillsammans med extremt små mängder vätska och äta detta med sked. Vitargos låga osmolalitet gör denna blandning betydligt snällare mot magen än en blandning av druvsocker i små volymer vätska skulle vara. Problem med magen är definitivt något som bör undvikas vid scenframträdanden.

 

GLÖM inte, Vitargo är ett tillskott till den vardagliga kosten, inom 1 timme efter tävling/träning bör en välbalanserad måltid intas, om en intensiv träningsperiod pågår räcker det inte med t ex mackor och O´Boy! Slarva inte med maten!

 

De mängder som rekommenderas är generella och kan justeras beroende på kroppsstorlek och träningsintensitet. Ju hårdare du tränar och ju större kroppsvolym du har du är, desto högre doser krävs.

 

Lycka till!  
 

Produktförslag i denna text