CrossFit

 

En sport, baserad på många sporter

CrossFit är en träningsform där grundprincipen är konstant varierade funktionella rörelser utförda med hög intensitet. En form av träning där du använder hela din kropp för att bli så allsidig som möjligt i dina fysiska färdigheter; balans, rörlighet, kondition, koordination, styrka, uthållighet, explosivitet, snabbhet och precision. I träningen använder man t ex skivstång, medicinbollar, hantlar, klättringsrep och kettlebells.

I och med att crossfit är en högintensiv form av träning så bör du fylla på med kolhydrater under aktivitet för att förbättra din prestation. Finns det för lite kolhydrater lagrade i muskulaturen kommer du inte kunna prestera optimalt. Kroppen använder de kolhydrater som finns lagrade i kroppen som en första energikälla, och fyller du på med sportdryck under tiden så räcker muskulaturens kolhydrater längre tid.

Med Vitargo +Electrolyte får du förmodligen marknadens effektivaste sportdryck främst för att kolhydraten ger 70 % snabbare glykogeninlagring i muskulaturen samt passerar magsäcken ned till tarmen där energiupptaget sker 80 % snabbare än andra sportdryckskolhydrater t ex dextros och maltodextrin.

Blanda 1 portion med Vitargo +Electrolyte 70 g, till sammans med Vitargo BCAA Race så får du en sportdryck som förbättrar din prestation under passet och som stimulerar muskeluppbyggnad.

 

Under träning/tävling: 70 g Vitargo +Electrolyte blandas i 75-100 ml vatten. Du dricker med fördel 7-10 g Vitargo BCAA Race före passet eller blandat tillsammans med sportdrycken under aktivitet. 

Om den fyskiska aktiviteten håller på under en längre tid bör du äta något. Vi föreslår här Vitargo Endurance bar 65 g som är en havrebaserad energibar som innehåller Vitargo, koffein, glutamin och kreatin. Den ger dig mättnad och bra energi för att kunna prestera optimalt utan att magen krånglar.

Om du vill spetsa till sportdrycken ytterligare, så har vi en produkt som heter Vitargo Professional som innehåller Vitargo, elektrolyter, grenade aminosyror och koffein. Det är en specialdesignad sportdryck som framförallt används under högintensiva tävlingar och träningar.

 

Lika viktigt som det är att fylla på med energi under passet är det att lagra in kolhydrater i glykogendepåerna efter passet för att snabba på återhämtningen så att du är redo för nästa hårda pass. Vi rekommenderar Vitargo Post som återhämtningsdryck. Den innehåller 3 delar Vitargostärkelse och 1 del vassleprotein. 

 

Efter träning: 1 portion Vitargo Post blandas ~ 6 dl vatten eller mjölk. Kroppsvikt under 75 kg tag 70 g pulver, kroppsvikt över 75 kg tag 100 g pulver som portion. Kompletterar du med några gram kreatin får du en ännu bättre återhämtning och uppbyggnad av muskelmassa.

 

Notera att Vitargo är ett tillskott till kosten du äter under dagen. Inom 1 timme efer aktivitet bör du inta en välbalanserad måltid. Den vardagliga kosten tillsammans med bra sömn är A och O om du ska få bra träningsresultat!

 

Kreatin och Vitargo®
Musklernas arbete har ett par olika energireserver, glykogen och kreatin. Glykogen är energireserven vid utdraget fysiskt arbete, kreatinreserven används då musklerna behöver en snabbare men kortvarigt intensiv/explosiv energiförsörjning t ex som vid sprintdistanser. Kreatin har i vetenskapliga studier bl a visat sig kunna öka muskelstyrkan samt ge bibehållen repetitionsfrekvens under längre tid när fysiskt arbete utförs. Med vetenskapliga studier som grund har den effektivaste blandningen av kolhydraten Vitargo® och kreatin tagits fram. Atleter upplever att de kan utföra fler repetioner samt en bättre uthållighet under tung träning om de tagit Vitargo och kreatin innan passet. 

 

Viktökning med Vitargo®+Creatine

[1]Vitargo®kolhydraten i kombination med kreatinmonohydrat Creapure® har visat sig ge större viktökning i en 3 veckors studie jämfört med kreatin i kombination med maltodextrin och dextros.

 

Tips! Gör din egna återhämtningsdryck

Vill du mixa din egna Gainersdryck så kan du välja Vitargo Pure som är helt utan tillsatser och smak, för att sedan blanda med din favoritsmak av Whey Complete! Vill du öka i vikt så blandar du 25 % protein med 75 % Vitargo, vill du ha en mer diet-anpassad produkt så ökar du proteininnehållet till 50 %, Vitargo 50 %.

 

 

Referenser:
1. Building Muscles through Science, Magaszine Nr. 6 -02.