Historien om Vitargo
I början av 1990-talet i Sverige upplevde en grupp elitidrottare inom bland annat längdskidåkning, triathlon och rodd ett behov av mer effektiva sportdrycker än de som fanns tillgängliga. Ju hårdare de tränade, desto sämre fungerade magen när de drack sportdrycker. Det var ett problem som behövde lösas.
Åke Ståhl och Mikael Brynolf, som arbetade med specialstärkelse på Lyckeby Stärkelsen (nu Lyckeby Culinar AB), började experimentera med stärkelse som en ingrediens i sportdrycker istället för socker, sockerarter och maltodextrin. Efter en tids experimenterande utvecklade de en specialstärkelse med en specifik molekylstorlek som testades av idrottare som Håkan Westin (långloppsskidåkare), Tomas Gustavsson (långdistanstriathlet), landslaget i kanot (med Agneta Andersson) och Maria Brandin (roddare). Responsen var överraskande positiv, och idrottarna märkte skillnader jämfört med de sportdrycker de tidigare använt. På flera olika sätt.
Till en början var det dock en utmaning att blanda drycken, eftersom stärkelse, särskilt Vitargo, är klibbigt. Håkan Westin berättade till exempel hur han fick sanera ett badrum efter att ha skakat Vitargo i en shaker som öppnats av misstag och sprutat vätska på både väggar och golv. Några norrländska svordomar hördes från hotellrummet, men effekten av Vitargo ute i spåret var så imponerande att det var värt besväret. Kliniska studier på Karolinska Institutet i mitten av 1990-talet visade nämligen att Vitargo gav mycket positiva resultat, både för återhämtning och prestation. Testpersonerna kunde hålla ett högre tempo under längre tid och återhämtade sig snabbare.
Under testperioden och produktens första tid på marknaden hette den CarboMax. Många som är födda på tidigt 1980-tal eller tidigare minns den magiska VM-sommaren 1994, då det svenska herrlandslaget i fotboll, ledda av Växjösonen Tommy Svensson, sensationellt tog brons i USA. Den heta sommaren gjorde att spelarna tappade flera kilo vätska per match, och sannolikt bidrog CarboMax till deras prestation. En av Vitargos dokumenterade fördelar är att drycken snabbt passerar magsäcken och når tarmen, där den snabbt transporteras till blodet och vidare till de arbetande musklerna. Dessutom återhämtar sig musklerna 80 % snabbare när man dricker Vitargo efter hård ansträngning, då glykogen effektivt lagras in i musklerna och drar med sig vatten – en avgörande faktor i ett så varmt klimat.
1995 fick stärkelsemolekylen namnet Vitargo, och den fick även sin ikoniska gulblå förpackning under namnet Vitargo Carboloader. Just namnet "Carboloader" uppfanns då, och efter det började flera kosttillskottsföretag använda benämningen för sina produkter. Men Vitargo var först!
Sortimentet utökades senare med Vitargo +Electrolyte, en sportdryck med tillsatta mineraler, och en återhämtningsdryck vid namn Vitargo +Protein. Utvecklingen fortsätter än idag, och Vitargo används nu i över 65 länder där elitidrott driver efterfrågan. Vitargos originalprodukter erbjuder säkra och effektiva tillskott för både elitidrottare och motionärer. Vi välkomnar dig att prova dem!